Je kunt ervan dromen of hem gewoon in het echt laten maken... Op dit moment werkt een bedrijf in het Engelse Redhill aan een voor Nederland uniek project: de bouw van een replica van een Tiger 1, de meest beruchte tank uit de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar van 2025 komt het gevaarte naar ons land.
Het is een langgekoesterde wens van The Vanneau Foundation om een tank te bezitten en daarmee op een originele manier het verhaal te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen jaren werden in het buitenland meerdere pogingen ondernomen om een tank te kopen. De bouw van een replica bleek uiteindelijk financieel een stuk aantrekkelijker. Dat het een Tiger 1 moest worden stond vast, zegt voorzitter Dario Usai. ‘Deze Duitse tank heeft alles wat een verzamelaar zoekt: brute kracht, technisch vernuft en effectiviteit.’
De cijfers van het slagveld zijn indrukwekkend. Tegen elke verloren Tiger schakelden de Duitsers ongeveer zes tanks uit van de geallieerden. Het voordeel lag vooral in de grote nauwkeurigheid en het bereik van de 88-mm loop. De Tiger schoot tot op 3 kilometer raak: een kilometer verder dan de Amerikaanse Sherman tank. Indrukwekkend was de 10 cm dikke pantsering aan de voorzijde, waar de munitie van de geallieerde tanks aanvankelijk niet doorheen kwam. Nadelen waren er ook: de Tigers bleken duur in brandstofverbruik, minder geschikt voor gevechten in steden, en het was niet mogelijk om ze snel en in grote aantallen te produceren. Hiervan profiteerden de geallieerden door juist veel kleine en wendbare tanks op het slagveld te brengen. Kwantiteit ging dus boven kwaliteit.
De replica van de Tiger die de stichting laat maken, rust op het chassis van een Russische bergingstank. De elektra wordt aangepast en er komt een andere motor in. 'Maar aan de buitenkant zie je geen verschil met een echte Tiger 1’, zegt Usai. Binnenkort is het hoogtepunt van het project, als de makers de 'turret' of geschutskoepel plaatsen. Alle fasen van de bouw worden op foto’s en film vastgelegd. Begin volgend jaar komt de Tiger 1 - koosnaampje 'Hennie' - naar ons land.
Wereldwijd zijn er slechts zeven Tigers bewaard gebleven. Dat maakt de replica bijzonder aantrekkelijk voor een museum, zeker in Nederland, waar dit type niet is te vinden. De tank kan ook als decorstuk dienen in een film of worden verhuurd als rijdende attractie, maar een expositie ligt volgens Usai op dit moment het meest voor de hand.
Voor meer informatie over de Tiger kunt u contact opnemen met Dario Usai: dario@thevanneaufoundation.org